Cum afectează colesterolul „bun” riscul de demență. Oamenii de știință au descoperit că particulele mai mari de colesterol HDL pot fi asociate cu un risc crescut de demență și tulburări cognitive asociate, informează The Health Site.
Există colesterolul „rău” – așa-numita lipoproteină cu densitate scăzută (LDL). Excesul său poate provoca plăci în vasele de sânge, care pot duce la ateroscleroză, atac de cord și accident vascular cerebral. Există și colesterolul „bun” – lipoproteina de înaltă densitate (HDL). Rolul său este de a capta colesterolul, de a-l elimina din vasele de sânge și de a trimite compusul la ficat, unde se formează în bilă.
CITEȘTE ȘI: Cardiolog: Cum este afectat colesterolul de sfecla roșie
„Și după nume, ați putea crede că, cu cât o persoană are mai multe HDL, cu atât mai bine. Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit că se pare că nivelurile de colesterol „bun” pot fi asociate cu un risc crescut de boală Alzheimer.” , se arată în articolul publicației.
Un studiu pe această temă a fost realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Pittsburgh. Aceștia au examinat nivelul colesterolului HDL la 503 femei de vârstă mijlocie.
Timp de 16 ani, autorii lucrării au observat participantele la experiment, au verificat nivelul colesterolului din sângele lor, precum și abilitățile cognitive.
S-a dovedit că deținerea unor particule HDL mai mari este asociată cu o probabilitate crescută de boală Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență.
În plus, la femeile aflate în postmenopauză, particulele mari de colesterol „bun” devin și mai mari. Și, spre deosebire de particulele fine, acestea nu protejează împotriva bolii Alzheimer.
„Am reușit să arătăm că deja la vârsta mijlocie, femeile care au mai multe particule mai mici în timpul menopauzei sunt mai susceptibile de a avea o memorie episodică mai bună mai târziu în viață”, spune Dr. Samar R. El – Hudari.
Oamenii de știință sugerează că particulele mai mici de lipoproteine de înaltă densitate protejează împotriva formării plăcilor amiloide în creier. Iar acesta este un factor cheie în reducerea riscului de boală Alzheimer.
Studiul are limitele sale. De exemplu, nu este încă clar dacă aceleași rezultate vor fi valabile și pentru bărbați. Cu toate acestea, oamenii de știință recomandă monitorizarea nivelului de colesterol din sânge.
Încă nu există nicio modalitate de a garanta că cineva poate fi 100% imun la boala Alzheimer, dar există unele măsuri preventive, scrie Huffpost.
În multe privințe, aceste măsuri coincid cu sfaturile privind sănătatea cardiovasculară. În primul rând, încercați să reduceți cantitatea de alimente prea grase și ultraprocesate și mâncați mai multe alimente neprocesate. Este mai bine să vă concentrați pe fructe, legume și alte surse de fibre.
CITEȘTE ȘI: Cea mai bună plantă pentru imunitate și colesterol: Consum-o sub formă de ceai în fiecare zi
Includeți sportul în rutina dumneavoastră. În mod ideal, dedicați cel puțin 150 de minute pe săptămână activității fizice.
Efectuați în mod regulat examinări preventive, astfel încât, dacă este necesar, problemele să poată fi detectate la timp și să poată fi început tratamentul.